Bérlet

Mi is ez a bérlet?

A bérlet = egy előre kifizetett elektronikus menetjegy, amelynek tulajdonosa korlátlan számú utazást tehet annak időbeli és területi érvényességi ideje alatt. Most pedig nézzük meg ezt az utas szempontjából:

Ez a bérlet 2023. január 1-től az életed részévé válik. A bérletnek köszönhetően az utazás könnyű, egyszerű és előnyös lesz. Általánosságban érvényes, hogy minél többet utazol, annál kevesebbet fogsz fizetni minden egyes utazásért! Egy bérlettel teljesen korlátlanul utazgathatsz a kiválasztott zónákban.

Az előre megváltott bérletet az alábbi, személyszállítást végző fuvarozóknál használhatod a helyközi autóbuszjáratokon:

  Arriva Nagyszombat
• Dunaszerdahelyi Autóbusz-közlekedési Vállalat
• SKAND Szakolca

2023. január 1-től a bérletet online, otthonod kényelmében ITT vásárolhatod meg.

Az előre kifizetett bérleted a meglévő csipkártyádon lesz elérhető. Ne feledd, hogy a bérlet érvényessége nem azonnal a vásárlás után kezdődik, hanem az aktiválással abban a pillanatban, amikor a közlekedési csipkártyát az autóbuszon lévő leolvasó eszközre helyezed. Ezt legkorábban a bérlet megvásárlása után 24 órával lehet megtenni.

Amennyiben még nincs csipkártyád, az Arriva Nagyszombat, a Dunaszerdahelyi Autóbusz-közlekedési Vállalat és a SKAND Szakolca fuvarozók bármelyik jegyárusító helyén kényelmesen beszerezheted. Ha már van csipkártyád, akkor egyszerűen vásárolhatsz bérletet a fuvarozók weboldalán található online e-shopokon keresztül vagy közvetlenül a jegyárusító standokon. Ami nagyszerű dolog, mert az e-shopon kívül ismételt bérletvásárláskor közvetlenül a buszsofőrtől is vásárolhatsz bérletet.

Újdonság lesz az átruházható bérlet is. Az alap- és a kedvezményes bérlet mellett a kínálatban szerepel majd egy átruházható bérlet is, ami nincs konkrét utashoz kötve. Ezért családi vagy munkahelyi csoportoknak ajánlott. Egy csipkártyát kölcsönözhetsz másnak is, akár családon belül vagy cégen belül, miközben továbbra is csak egy árat kell fizetnetek. Egy csipkártya azonban továbbra is egy utasra érvényes, így ha együtt szeretnétek utazni autóbusszal, akkor több kártya és jegy szükséges, vagy a többi utasnak egy útra szóló menetjegyet kell vásárolnia.

Melyek a bérlet további előnyei?

• Nem kell figyelned a csipkártyán lévő egyenleg összegét.
• Nem kell jegyet venned a buszon, csak felmutatod a bérletet.
• Nem kell közben készpénzt használnod.
• Más személyre is átruházható bérletet is használhatsz, ha a családdal vagy cégbeli kollégákkal utazol a buszon.  
• Sokkal olcsóbban utazol így, mintha egy útra szóló menetjegyet vásárolnál.

Most pedig foglaljuk össze. A bérletek rendszeres utazások esetén jelentős árkedvezményt kínálnak az egy útra szóló menetjegyekhez képest. A bérlet bevezetésével egyidejűleg 20%-kal emelkednek a készpénzben fizetett, egy útra szóló menetjegyek árai.  A csipkártyával történő fizetés esetén fix 0,15 eurós kedvezmény jár az utasnak. Ugye neked is megéri a bérlet megvásárlása, ugyanúgy mint nekünk?

Mi a helyzet az egy útra szóló menetjegyekkel?

Egy útra szóló menetjegyek továbbra is lesznek, a bérletekkel összehasonlítva azonban előnytelenek. A bérletek rendszeres útjaid során a szokványos menetjegyekhez viszonyítva komoly spórolást jelentenek. A bérletek bevezetésével az egy útra szóló menetjegyek ára készpénzes fizetésnél 20%-kal emelkedik. A közlekedési csipkártyával történő fizetés esetén 0,15 euró a fix kedvezmény. Áremelés utoljára 2011-ben, tehát több mint 11 éve volt, így a jegyárak már régóta nem tükrözik a helyközi autóbusz-közlekedés fenntartásának költségeit. Ezzel összefüggésben biztosan tudod, hogy célunk a könnyű, gyors, kényelmes, környezetbarát és főleg biztonságos utazás biztosítása számodra és a többi utas számára is.

 

Példák

A Nagyszombat-Jókő (Dodrá Voda) szakaszon egy útra szóló menetjegyekkel 2023. január 1-től egy hónap 40 útja 80 euróba, tehát utanként 2 euróba kerül majd. A közlekedési csipkártyával ezen az útvonalon ugyanannyi utazásért 74 euró a havi ár, ami egy útra lebontva 1,82 eurót jelent. A Nagyszombat-Jókő vonalon 30 napos bérletért, amely négy tarifazónát érint, 31,80 eurót fizetsz, ami egy útra mintegy 0,80 eurós költséget jelent. Az egy útra szóló menetjegyek és a bérlet között tehát ezen a szakaszon több mint 48 euró a különbség. Ráadásul az előre megváltott menetjegy gyakoribb használatánál annak ára tovább csökken.

Más példa alapján amennyiben havonta 40-szer utazol Horvátberket (Mokrý Háj) is érintve Felsőrados (Radošovce) és Szakolca között, ez egy évben 480 utat jelent. Az egy útra szóló 1,05 eurós menetjegyekkel összesen 504 eurót, közlekedési csipkártyával pedig 0,90 eurót, összesen 432 eurót fizetsz. Ezzel szemben a kétzónás, 365 napos bérlet csak 174,30 euróba kerül, ami egy útra átszámítva 0,36 euró. A legdrágább utazáshoz képest ez közel 330 euróval olcsóbb!

Ezek a példák a rendszeres utazások pontos számából indulnak ki, de a bérlet legnagyobb előnye, hogy az utazások száma korlátlan. Amennyiben tehát van a teljes hálózatra kiterjedő bérleted, nemcsak rendszeres munkába és iskolába járáskor vagy családlátogatásra használhatod azt, hanem például akkor is, ha úgy döntesz, hogy elindulsz felfedezni Nagyszombat megye szépségeit, természetét, műemlékeit, kultúráját és gasztronómiáját.

Attól függetlenül, hogy hétköznap van, hétvége vagy ünnepnap. Szó szerint érvényes: Utazz többet, fizess kevesebbet!